Jdi na obsah Jdi na menu

PROČ SPORTOVAT

8. 10. 2018

PROČ, JAK A KVŮLI KOMU (ČEMU) SPORTUJEME-ZKUSME SE SPOLEČNĚ ZAMYSLET…

 

MÉNĚ ÚSPĚŠNÝM (VE ŠKOLE) POMOZME  HLEDAT SEBEÚCTU JAKÝMKOLIV JINÝM ZPŮSOBEM. PRO RŮST SEBEVĚDOMÍ POTŘEBUJÍ DOSTAT ALESPOŇ MINIMÁLNÍ ŠANCI BÝT UŽITEČNÝM. JEDNU Z MOŽNOSTÍ NABÍZÍ I SPORT.

---tomu, komu se tolik nedaří ve škole má možnost najít své sebevědomí např. ve sportu-dejme jim k tomu příležitost třeba jen dílčím, malým úspěchem, šancí se prosadit, být dobrý v něčem.....

 

 

NÁŠ NEÚMĚRNÝ TLAK NA JEDNIČKY VE ŠKOLE A AKTUÁLNÍ VÝSLEDKY VE SPORTU MŮŽE PARALYZOVAT BUDOUCÍ POSTOJ K PRÁCI, VZDĚLANOSTI, AUTORITÁM, KE SPORTU I VOLNÍMU ÚSILÍ.

---pojďme fandit, povzbuzovat i když výsledek není dle našich  dospěláckých představ….to dítě se snaží jak nejlíp umí (víc to prostě momentálně neumí) a my mu zatleskejme, ale nekritizujme, nenadávejme…..

 

UČENÍ MUSÍ PROBÍHAT V PROSTŘEDÍ ZBAVENÉM NAPĚTÍ. VYVARUJME SE U ZAČÁTEČNÍKŮ VYTVÁŘET NAUČENÉ STRACHY ZPŮSOBENÉ NEPŘIMĚŘENÝM TLAKEM. VE STRACHU SE DÍTĚ NEMŮŽE UČIT. NÁROKY ZVYŠUJME AŽ ÚMĚRNĚ VĚKU.

---představme si, jak nad námi v práci stojí vedoucí a jen na nás křičí…co asi uděláme, jak se nám to bude líbit, jak dlouho to vydržíme????

 

VEĎME DĚTI, ABY OTEVŘELY BRÁNU VLASTNÍM EMOCÍM, A ZÁROVEŇ VYTVÁŘEJME  PODMÍNKY TRÉNINKU TAK, ABY NABÍZELY INTENZIVNÍ PROŽITEK A UMOŽNILY PROJEVOVÁNÍ EMOCÍ.

---pohybový zážitek je spojen s zážitkem emočním (radost, zloba, lítost,hrdost ), aktivujme v dětech emoční zápal, odbrzděme je….zbavme je tíhy ze strachu, že něco zkazí   

 

UMOŽNĚME  KAŽDÉMU DÍTĚTI ALESPOŇ MALÝ, DÍLČÍ OSOBNÍ POCIT VÍTĚZSTVÍ, PROTOŽE TOTO OBDOBÍ JE MIMOŘÁDNĚ CITLIVÉ NA ÚSPĚCH A NEÚSPĚCH. ŠKOLÁK SE SOTVA VYMANIL Z POD MÁMINY SUKNĚ A UŽ PO NĚM SVĚT ŽÁDÁ PRVNÍ VÝSLEDKY. ZMÍRNĚTE TENTO NÁHLÝ TLAK.

----nehodnoťme děti dle  výsledku, je to nežádoucí…černobílý svět výhra-prohra nechejme dospělým a profesionálům….nechejme každému v této době dosáhnout malého úspěchu či radosti-úspěchu z dobré přihrávky, dobré kličky, rychlého běh, zkrátka radosti být na hřišti, hrát ten zápas….