Jdi na obsah Jdi na menu

Výchova ???

20. 5. 2019
Řezat, řezat .........píše 79 let - babča !!!
 
   
 
   Seřezat prdel, nejen jim, ale hlavně těm rodičům, kteří takhle zanedbávají výchovu svých dětí. A také těm dnešním matkám, co si často "nechají udělat" dítě s tím, že muže nechtějí, že se budou starat samy a pak to  nemají šanci zvládnout. Ztrácí se model klasické rodiny. A také mnohý muž dnes často není muž, ale mamánek. Takže opět absence rodičů. Je toho mnohem víc, jen takhle z voleje jsem to nahodila.
 
   Učila jsem asi 30 let na různých typech škol, začínala jsem začátkem 80. let na učilišti - byli to super kluci, jednodušší, ale rozumní, slušní a féroví. Dnes bych do té džungle nešla. Změna k horšímu vyvrcholila někdy na přelomu tisíciletí, kdy měla děti ta generace rodičů, která chodila na ZŠ ( i výše) už v době demokracie. A všechno mohli a ve škole je kdysi nutili do něčeho,  a měli heslo "my to teď těm blbcům kantorům vrátíme". A běda, když se jejich děťátka dotkneš pohledem, natož slovem! Mám dost vlastních zkušeností... I písemnou důtku jsem dostala, moc často jsem si vzpomněla na Vratné lahve. Ale je ještě hodně normálních lidí:-) A myslím, že nová generace jako celek není horší. Bude hodně náročné pro tuto novou  generaci se o sebe postarat. 
 
    Rodiče poskytující servis, tu věčně nebudou .. ;-) Děti se dnes nemají nutit k jídlu, spánku, učení, pohybu, domácím pracím, ba ani k respektování autorit. Děti dnes jednoduše mohou vše - dospělí nic. 
 
  Vyrůstá přece generace osobností, která nepotřebuje to, čím si prošli jejich rodiče…
 
    Děti dnes nemusí nic, doslova. Třeba my jsme v mládí museli poslouchat – rodiče, prarodiče, učitele, trenéry ... To je asi první věc, kterou dnešní rodiče na svých dětech nevyžadují, aby neměly doživotní mindrák. Jo, já poslouchat musela a mimochodem žádný mindrák z toho nemám. Rodiče měli autoritu a dokud jsem bydlela do dospělosti doma, platila pravidla mých rodičů. 
 
     Nevychovaných dětiček, co se neumí chovat ani doma, ani kdekoliv na veřejnosti, v hotelu, v restauraci, v dopravních prostředcích atd. vídám stále více. Neposlechnou za žádnou cenu, ani za cenu sebezničení a tomuhle někdo říká „zdravé“ dětské sebevědomí? 
 
     Děti dnes nemusí ani jíst v pravidelných časech normální jídlo. Vídám maminky, které se lžičkou v ruce pobíhají kolem stolu či kdekoliv jinde a snaží se dostat do svých dětí oběd. Dítě oběd odmítá, načež vyškemrá po chvíli sušenku, čokoládu, zmrzlinu, brambůrky nebo nějaký jiný pamlsek. Pamatuji se jak u nás platilo snídaně - oběd - večeře, nikdo nás do jídla nenutil, ale všichni věděli, že v mezičase nic nebude. Najez se jídla, sladkosti jsou za odměnu nebo si dej ovoce.  U televize nic k „zobání“ nebylo a po večeři se už nic ne- křupalo.Světe div se, obezita nebyla takovým strašákem jako je dnes a to se u nikoho doma žádné speciality, cizokrajná , odlehčená, bezlepková (i pro ty, kteří takovou dietu nepotřebují), veganská nebo light jídla nepřipravovala … 
 
   Děti dnes zásadně nemusí doma pomáhat. Rodiče dost často připomínají otroky a sloužící. Z práce honem vyzvednout autem děti, honem je odvézt do kroužku, připravit jim tohle a tamto, dovézt domů, uvařit jídlo, uklidit, vysát, vyprat, vyžehlit, dát do skříně … Slýchám, jak se některým ratolestem protiví i to, že musí dát nádobí do myčky, případně ho z myčky uklidit do skříněk. S odpadky chodí tátové, hadr na podlahu "děti - osobnosti" neznají, není přece od věci pořídit automatický vysavač?! A posekat trávu nebo snad vyplít záhon? Pomoct něco u babičky nebo dojít pěšky pro nákup???? 
 
     Žijí jako v bavlnce, jediný stres, který je doma může potkat je nefunkční anténa k TV, výpadek internetového signálu nebo ztráta mobilu … No, jsem zvědavá, kdo jim takový servis bude poskytovat až tu rodiče nebudou a jak se o sebe postarají. Nutit děti do učení nebo je vyhnat někam do lesa za pohybem, na rodinnou procházku, v horším případě na stadion či plavečák? Nebo je snad nutit jít večer spát ... nemyslitelné! 
 
     Já vám nevím, ale je to opravdu správná cesta - nechtít po dětech nic? Nemusí nic znát protože vše najdou na internetu. Vždyť některé dnešní děti neumí ani pořádně psát, leckteré nedokáží pořádně ani číst a bez kalkulačky si nespočítají ani nákup… Bez navigace v tabletu nebo mobilu si neumí najít cestu nebo vyhledat odjezd vlaku v jízdním řádu. Bez internetu se vlastně neumí ani bavit, protože internet a sociální sítě jsou pro ně jedinou zábavou, všechno ostatní je nuda … A takoví jedinci, kteří se vlastně neumí o sebe postarat, nic nevědí, nemají jakékoli sociální návyky a žijí znuděné životy, jsou prý ta lepší příští generace?! Jedinou  cestou  k  normálu  je  NÁVRAT k  výchově, prováděnou  našimi  PŘEDKY. 
 
  Prvním  a  důsledným  krokem  musí  být  - pořádně  seřezat  prdel  těm  nemyslícím  politikům, výchovným poskokům,  sociálním pracovníkům a psychologům, co  tu  současnou  nevýchovu  k  nám  odkudsi  zavlekli !